Wat is het verschil tussen acryl en alkydverf?

Hoe vervang ik een bad of douchekraan?
9 februari 2014
Het onderhouden van je parketvloer
21 februari 2014

Moet je binnenkort het schilderwerk buiten weer een nieuwe laag geven? Of moet je binnen weer aan de slag? Zorg er dan voor dat je de juiste verf gebruikt. Er zijn twee verfsoorten te onderscheiden: acrylverf en alkydverf. Beide soorten hebben hun eigen eigenschappen en voor- en nadelen. Zorg er dus voor dat je de juiste verf kiest! Ook is het altijd van belang om goed voor te behandelen met een primer of grondverf.

Acrylverf

Acrylverf wordt in principe alleen binnen gebruikt, omdat dit een verf is op basis van water. Een acrylverf heeft vele voordelen en is daarom vooral bij consumenten erg geliefd. Allereerst geeft acrylverf een geur die veel minder sterk is dan alkydverf. Naast de geur is de verf ook nog eens minder schadelijk voor de gezondheid. Daarom mogen tegenwoordig schilders binnen alleen nog acrylverf gebruiken. Een ander voordeel is dat deze verf veel sneller droogt.

Nadat je al deze voordelen hebt gelezen kan ik mij voorstellen dat je je afvraagt of er wel nadelen zijn. Deze zijn er wel degelijk. Allereerst is het een waterverdunbare verf wat ervoor zorgt dat de verf wat moeilijker aan te brengen is. Let er bij de aankoop van rollers en kwasten dus goed op of deze geschikt zijn voor verven op waterbasis (acrylverf). Aangezien de hechting van deze verfsoort minder goed is, is het ook van belang om de ondergrond goed te schuren en te voorzien van een grondlaag.

Eigenschappen:

 • Binnen gebruik
 • Gebruik speciale kwasten en rollers
 • Waterverdunbaar
 • Overschilderbaar na +/- 8 uur

Alkydverf

Een verfsoort die vooral buiten wordt gebruikt is alkyverf. Deze verfsoort (ook bekend als alkydharsverf) is te verdunnen met terpetine of een ander oplosmiddel. Alkydverf heeft een betere dekking en een mooier gladder eindresultaat dan acrylverf. Dit is ook metteen de reden waarom (professionele) schilders nog steeds zweren bij deze verf. Omdat deze verf veel oplosmiddelen bevat mag dit van de ARBO niet meer binnen gebruikt worden. In de buitenlucht heb je minder last van en daarom kan deze verfsoort prima buiten gebruikt worden. Toch is er nog een alternatief: high-solid alkydverf. Dit is een alkyverf, maar deze bevat minder oplosmiddelen, helaas is de droogtijd wat langer en moet je langer wachten voordat er een nieuwe laag op kan.

Eigenschappen:

 • Buiten gebruik
 • Terpetine verdunbaar
 • Overschilderbaar na +/- 16 uur

Tip van de schilder

Het is belangrijk om te weten dat de keus voor acryl of alkyd definitief is. Dat wil zeggen dat wanneer je eenmaal iets hebt geverfd met acrylverf dat je de volgende keer dit ook dient te gebruiken. Wanneer je toch alkyd gebruikt merk je dat deze niet goed hecht. Het is andersom wel mogelijk, dus acryl over alkyd.

Het verschil tussen beide verfsoorten

Welke soort verf je moet gebruiken hangt af van het feit of je binnen of buiten wilt verven en je persoonlijke voorkeur. Wil je binnen gaan schilderen? Gebruik dan acrylverf en koop rollers en kwasten die hiervoor geschikt zijn. Je kunt ook alkyverf binnen gebruiken, maar zorg er dan voor dat je goed ventileert! Wil je buiten gaan schilderen? Gebruik dan alkydverf.

8 Reacties

 1. René schreef:

  Ik heb rabatdelen op mijn woning die om de drie vier jaar geverfd dienen te worden omdat ze pal op t zuiden liggen. Dit werd meestal met wyzonol LBH systeem verf op alkydbasis gedaan. U raadt het al ,we hebben nu wat te lang gewacht en de verf is er letterlijk afgebrand ( mat en losse delen). Ik wil dit jaar goed laten schuren en weer de LBH lak eroplaten zetten. Nu wordt mij aangeraden dit met watergedragen verf te doen? Is dit verstandig? m.v.g. R.Selier

  • Klusmagazine schreef:

   Als ik u was zou ik gewoon alkydverf kiezen. Als ik een voordeel van acrylverf moet noemen is dat omdat deze minder gevoelig is voor zonlicht. Waarom werd je dit advies gegeven?

 2. Riet schreef:

  Ik heb grondverf acrylhars gekocht ( is voor tafelblad buiten ). Maar wil daar waterbasis overheen doen, maar wat ik nu lees ( of lees het niet goed ) kan het niet???

 3. Astrid schreef:

  Ik heb een buitentafeltje geschilderd met alkydgrondverf. De kwasten moesten gereinigd worden met terpentine. Nu heb ik echter verf op terpentinebasis gekocht om af te lakken. Is dit mogelijk of moet ik mijn verf ruilen. Maar voor wat dan.

 4. Velsen van Marga schreef:

  ik ben heel blij met Uw uitleg en advies.Ik moest kiezen tussen Acrylverf en Alkyd, dus heb ik voor Alkyd gekozen voor buiten en in hoogglans
  Met dank, Marga

 5. pim schreef:

  Dankjewel voor dit stuk over verfsoorten. Ik kan me voorstellen acrylverf beter voor de gezondheid is dan alkyd. Uit het artikel kan ik echter niet opmaken wat het bindmiddel is van alkydverf. Terpentine is echter best oké wanneer je de ramen wijd open zet.

 6. Anneke Dam schreef:

  Ik heb in mijn woning verf van action gebruikt, deze zag ik is op alkydhars basis. Binnen 8 jaar sterk vergeeld!
  Ik las bij jullie het overschilderbaar is met acrylverf. Wat moet ik doen als voorbereiding?? Net als anders, schuren?
  Of is er nog iets waar ik rekening mee moet houden? Is schuren nou echt altijd nodig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *